Cui facem anul acesta statuie la Gala Premiilor Participării Publice? – Gala Premiilor Participarii Publice
Site Index

Cui facem anul acesta statuie la Gala Premiilor Participării Publice?

aprilie 16, 2021 / Le facem statuie oamenilor civici

Juriul Galei Premiilor Participării Publice a desemnat premianții celei de-a XI-a ediții a evenimentului anual organizat de CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică. Acest eveniment îi premiază pe oamenii și organizațiile care, prin demersuri civice și campanii de advocacy, au determinat autoritățile publice să rezolve diversele probleme cu care se confruntă comunitățile.

Subiectele inițiativelor civice premiate anul acesta la Gală sunt de larg interes pentru societate, dar și pentru comunități mai mici, precum demersurile care reflectă puterea cetățenilor în a aduce schimbări pozitive pe strada sau satul în care locuiesc. Premiile Galei ilustrează curajul și perseverența unor persoane și organizații de a aduce subiecte presante pentru cetățeni și comunități la masa la care se iau deciziile: probleme sistemice în educație sau care afectează grav natura și mediul înconjurător, conservarea clădirilor de patrimoniu și stoparea construcțiilor ilegale, responsabilizarea instituțiilor publice pentru transparență decizională, stimularea tinerilor de la sate pentru educație și dezvoltare, fenomenul violenței asupra femeilor, comunități mai sigure și prietenoase pentru cetățeni.

 Anul acesta, Gala Premiilor Participării Publice și-a propus o misiune grea: să arate că, cu tot ce s-a întâmplat în perioada pandemiei – o mână de cetățeni și organizații au continuat să ducă problemele comunităților lor pe agenda instituțiilor responsabile. Am vrut să vedem cine sunt cei care și-au mai găsit resursele să lupte pentru schimbarea unor legi, să ceară primarului să amenajeze un loc de joacă, să ceară consiliului local transparență, să ceară ministerului norme de aplicare, să ceară gărzii de mediu să intervină. Sigur că au fost mai puțini ca de obicei, sigur că a fost mai greu ca de obicei.” Oana Preda, Director Executiv CeRe

 

Premianții Galei Premiilor Participării Publice de anul acesta sunt:

 

Cetățenii s-au organizat și au cerut mai multă transparență decizională la primărie și au făcut voluntar site-ul primăriei. Grupul a participat pentru prima oară la o ședință a Consiliului Local, au convins primarul și consilierii să transmită online ședințele de consiliu și au deschis primăria pentru o comunicare mai bună cu comunitatea. Pentru prima oară în istoria comunei, a fost organizată o dezbatere electorală pentru alegerile locale.

 

Peste 200.000 de oameni locuiesc în așezări informale. Până să se implice organizațiile neguvernamentale, zonele de locuire informală nu existau în documentele oficiale ale administrației publice. Pentru ei, nu exista niciun cadru legal care să le faciliteze accesul la infrastructură edilitară și îmbunătățirea condițiilor de locuire, siguranță și sănătate a locuitorilor lor.

Organizațiile implicate în campania de advocacy au reușit să lucreze pentru un proiect de lege. În 2020 a fost adoptată legea și normele de aplicare pentru recunoașterea așezărilor informale.

 

Membrii asociației au mobilizat comunitatea din Rădăuți în acțiuni de advocacy menite să responsabilizeze administrația locală pentru protejarea clădirilor istorice din centrul orașului. Totodată, au participat la inițiative publice care au reușit stoparea unor construcții ilegale și au convins primăria să le ofere spațiu pentru un centru comunitar într-o clădire simbol a orașului. Costurile și activitățile de renovare a spațiului comunitar au fost susținute prin eforturile comunității.

 

Tăierile ilegale de arbori din păduri sunt de multă vreme o problemă națională, iar măsurile autorităților publice încă lasă loc pentru abuzuri și portițe legale celor rău intenționați. WWF România face demersuri de advocacy susținute pentru adoptarea unui nou Cod Silvic, care să preîntâmpine acțiunile celor care taie ilegal copaci.

 

Organizația a comunicat datele din Aerlive.ro către Ministerul Mediului și instituțiile subordinate, către Garda de Mediu și Primăria Capitalei. După ce din partea primăriei nu a existat niciun fel de deschidere la dialog, Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis a început un proces în instanță de anulare a Planului de gestionare a calității aerului, PICA, iar procesul a fost câștigat în 2020 și planul a fost anulat. Între timp, campania derulată de Ecopolis a creat o comunitate mare de oameni implicați care cunosc problema, reacționează și pun presiune pe autoritățile de control atunci când avem de-a face cu episoade de poluare.

 

      Premiul – Votul publicului

Campaniile derulate de către Consiliul Național al Elevilor pentru asigurarea cuantumului minim de 100 de lei al burselor școlare și pentru gratuitatea transportului elevilor au durat peste 3 ani și au necesitat munca a sute de elevi reprezentanți din întreaga țară.

După sute de adrese oficiale, negocieri cu decidenți și proteste, eforturile CNE au dat, în final, rezultate: de acum încolo, bursele școlare vor porni de la o sumă minimă de 100 RON, spre deosebire de 6, 10 sau 20 de lei, așa cum acordau unele autorități locale cu câteva luni în urmă, iar elevii vor beneficia de transport gratuit.

Aceste reușite aparțin tuturor elevilor din România și reprezintă un prim pas către garantarea accesului la educație de calitate pentru toți copiii.

 

 Școlile din România sunt în strânsă dependență cu autoritățile locale, la capitolul finanțării și asigurării unei infrastructuri educaționale decente. În foarte multe cazuri elevii și sistemul educațional sunt afectate de lipsa de transparență din partea administrației locale, pe subiecte precum nerespectarea dreptului la burse al elevilor și sumele alocate pentru investiții în școli. Societatea Academică din România au lansat rapoarte de diagnoză asupra subiectului în 5 județe (Bacău, Cluj, Mureș, Timiș, Vâlcea), iar până în prezent, în urma demersului lor, 54 de consilii locale au aprobat acordarea burselor pentru elevi.

 

În tragedia de la Caracal a durat 19 ore pentru a localiza victima care a apelat 112. Ulterior comunitatea s-a mobilizat și a solicitat echipei Declic să inițieze o campanie de advocacy, care să determine autoritățile publice să pună la punct un sistem de localizare mai performant. Petiția Declic, semnată de 16.000 de persoane, acțiunile organizate în fața Ministerului de Interne și cele 1.310 de mesaje trimise parlamentarilor au atras atenția autorităților responsabile. Serviciul de Telecomunicații Speciale a anunțat că noul serviciu este funcțional, iar suprafața de localizare a apelantului s-a redus considerabil, la ordinal metrilor/zecilor de metri.

 

Copiii din cartierul Colentina (zona Pancota – Magnoliei) se jucau zilnic pe stradă, printre mașinile care circulau în această zonă. Cel mai apropiat parc era la aproximativ 10-12 min și, astfel, copiii își petreceau timpul în fața blocului, printre mașini. După 2 ani în care a participat la audiențe la ADP și la Primăria sectorului 2 și după multe petiții transmise celor două instituții, Andreea a convins administrația să construiască un loc de joacă.

 

Premiul Special pentru Tineret, oferit de Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale

       Premiu în afara competiției

În România, viața tinerilor de la sate nu oferă prea multe oportunități pentru dezvoltare și educație. Acest segment de populație este adesea ignorat în planurile reprezentanților administrațiilor locale și nu există acțiuni sau strategii prin care să le fie stimulată dorința de a rămâne și a se dezvolta la sate. Asociația pentru Dezvoltare Activă a oferit un exemplu concret pentru o mai bună implicare a tinerilor din mediul rural. A dezvoltat proiectul pilot “Satul European de Tineret” si i-a adus împreună pe tinerii din 4 sate (Cleja, Slimnic, Grivița și Aroneanu) în activități educative și în acțiuni care le-au deschis o mai bună comunicare cu instituțiile publice locale.

  • Premiul special pentru reprezentarea victimelor violenței domestice în pandemie

Rețeaua pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor

Centrul Filia

Asociația Anais

       Premiu în afara competiției

Violența în familie nu este un fenomen pe care instituțiile statului îl iau suficient de mult în serios. Pe perioada carantinei generale, autoritățile nu și-au pus probleme în legătură cu siguranța persoanelor supuse diverselor agresiuni în cadrul familiei, pentru care nu s-au gândit măsuri de exceptare de la interdicția de a părăsi domiciliul. Câteva ONG-uri și o mână de jurnaliști au adus însă subiectul pe agendă și, astfel, poveștile de viață și drepturile femeilor victime ale violenței domestice au fost mai bine reprezentate în spațiul public.

 

În lunile mai și iunie CeRe va organiza Gala itinerantă, câștigătorii Galei vor fi premiați în cadrul unor evenimente locale, care se vor desfășura în comunitățile unde au obținut schimbarea.

Informații despre Gală găsiți pe:

www.galacere.ro

FB:https://www.facebook.com/participare

și https://www.facebook.com/GalaPremiilorParticipariiPublice