Frăția elevilor și nedreptatea bugetară – Gala Premiilor Participarii Publice
Site Index

Frăția elevilor și nedreptatea bugetară

martie 24, 2021 / Le facem statuie oamenilor civici

“Am întreprins aceste acțiuni din dorința de a ne fi respectate drepturile. Elevii au multe drepturi, dar sunt încălcate. Ne mândrim cu faptul că am rezistat presiunilor și că le-am dovedit tuturor că dacă vrei, poți. Elevii au economisit aproximativ 150 mii euro în primele 9 luni de la adoptarea HCLM 40/2015.”, spun cei din Asociația Elevilor.

Articolul 84 (1) din Legea Educației Naționale nr. 1/2011 stipulează faptul că elevii beneficiază de tarif redus cu 50% pentru transportul local în comun. Consiliul Local și Primăria Municipiului Constanța au refuzat însă respectarea legii timp de aproape 15 ani. Acest lucru a dus la creșterea cheltuielilor pentru familiile cu copii și la creșterea abandonului școlar. Spre exemplu, o familie cu doi copii putea cheltui chiar și 220 lei pe lună pentru două abonamente.

În anul 2013, cei din Asociația Elevilor din Constanța (AEC) au pornit la drum pentru a îndrepta această situație și pentru a aduce autoritățile locale pe calea legii. Le-a luat 2 ani să repare nedreptatea. În acest timp, au fost refuzați, mințiți și denigrați public de către instituțiile locale. Elevii relatează că familiile au fost îndemnate „să ne potolească, că nu-i frumos ce facem și s-ar putea să avem probleme”. Dar ei nu s-au lăsat. Cred în respectarea legii și într-o lume care apreciază lucrurile juste.

Cum au luptat:

  1. au adus problema în atenția opiniei publice prin intermediul mass-mediei,
  2. au fost prezenți la ședințele Consiliului Local Constanța,
  3. un protest în septembrie 2013 (mediatizat de presa locală și națională),
  4. încă un protest pentru finanțarea educației în noiembrie 2013 împreună cu Liga Studenților din Universitatea Maritimă din Constanța (UMC),
  5. conferință de presă împreună cu Liga Studenților din UMC în ianuarie 2014,
  6. depunerea unei plângeri penale la Direcția Națională Anticorupție pentru abuz în serviciu în sarcina primarului Radu Mazăre,
  7. lansarea unei petiții pentru respectarea legii către Primăria Constanța în mai 2014 (445 de semnături),
  8. depunerea unei noi plângeri penale la DNA pentru abuz în serviciu în sarcina primarului Mazăre în februarie 2015,
  9. o întâlnire în februarie 2015 cu reprezentanți ai Ministerului Educației la sediul acestuia pentru a discuta refuzul autorității locale de a respecta legea.

În data de 13 februarie 2015 primarul Radu Mazăre a anunțat că va respecta legea și va asigura reducerea la transport pentru elevi și gratuitate pentru elevii orfani. Ulterior, Consiliul Local Constanța a adoptat o Hotărâre prin care elevilor le este subvenționat abonamentul la transportul local în comun.

 

Le facem statuie oamenilor care nu s-au pierdut cu firea. Oamenilor care au reușit, fără pile și relații, să facă un oraș mai bun pentru ei și pentru toți ceilalți. Să oprească poluarea apelor, betonarea parcurilor și încălcarea legii chiar de autorități.