Lenuța Zamfirescu locuiește în cartierul ploiștean Bereasca. În aprilie 2013, nemulțumită de indiferența aleșilor locali, doamna Zamfirescu și-a propus să își mobilizeze vecinii de cartier și să solicite, îmreună, autorităților publice locale să devolte rețeaua de canalizare și asfaltarea drumului și a trotuarelor în Bereasca. În ciuda numeroaselor promisiuni electorale, zona nu a beneficiat niciodată de covor asfaltic, iar gospodăriile au rămas dependente de fose septice.
Locuitorii din zonă sunt preponderent de vârsta a treia, așa că domna Zamfirescu s-a dus din ușă în ușă și a discutat direrct cu vecinii săi. În același timp, a făcut cercetări cu privire la nivelul de impozitare al zonei și a aflat că este nivel B, deci semicentral. Pentru o astfel de zonă, calitatea vieții lăsa mult de dorit.
Pe de altă parte, a identificat pe site-ul Primăriei un contract ce ar fi trebuit să aibă termen de execuție în 2011, insă nicio lucrare nu fusese demarată. S-a informat și cu privire la contextul mai larg, european, cu privire la aspectele de sănătate publică și a constatat că există obligativitatea autorităților locale de a conecta la sistemul de canalizare toate zonele urbane.
Înarmată cu informații despre drepturile sale, Lenuța Zamfirescu a demarat o campanie locală de informare și de strângere de semnături. Au semnat toți vecinii. A depus petiția la Primărie și apoi, cu sprijinul fiicei sale, a trimis un comunicat de presă către mass-media locală, în care a povestit despre cetățenii din Bereasca abandonați de autorități.
Primăria a răspuns petișiei și a demarat lucrări în zonă. Oricina s-ar fi gândit că în acest moment povestea s-a încheiat favorabil pentru cetățeni și că toată lumea s-a putut întoarce fericită la viața cotidiană. Totuși, șantierul la un moment dat abandonat. “Vecinii mei au apelat din nou la mine pentru a contacta Primăria și presa. Mărturisesc că inițial am vrut să renunț, însă în ziua în care un copilaș de cinci ani a căzut într-o gură de canalizare neacoperită(parte a șantierului abandonat), am început din nou demersurile.”
Și iar a sesizat doamna Zamfirescu presa locală și reprezentanții autorităților. În urma apariției materialelor din presă, constructorii au finalizat lucrările în zonă. Deși finalizat și cu recepția făcută, locuitorii au constatat că proiectul a afectat în mod serios casele aflate în zonele joase, aceste gospodării fiind grav afectate la ploile puternice.
Și iar au sesizat Primăria. Au primit asigurări că vor fi effectuate lucrări suplimentare pentru remedierera problemelor.
În trecut, pe perioadele de ploaie și iarna, oamenii puteu ieși din cartier doar plini de noroi, iar vara era praf incredibil. Și pragul de impozitare a fost modificat și nu mai este unul abuziv.
Doamna Zamfirescu nu a avut un buget la dispoziție pentru toată campania, dar spune că ar fi avut nevoie de fonduri pentru a organiza întâlniri cu decidenții locali și cetățenii din cartier.
Le facem statuie oamenilor care nu s-au pierdut cu firea. Oamenilor care au reușit, fără pile și relații, să facă un oraș mai bun pentru ei și pentru toți ceilalți. Să oprească poluarea apelor, betonarea parcurilor și încălcarea legii chiar de autorități.