Alexandru Ștefan Francisc Nabosny/Constantin Cojocariu- Egalitate în fața legii pentru persoanele cu dizabilități – Gala Premiilor Participarii Publice
Site Index

Alexandru Ștefan Francisc Nabosny/Constantin Cojocariu- Egalitate în fața legii pentru persoanele cu dizabilități

ianuarie 18, 2021 / Le facem statuie oamenilor civici

Interdicția este un mecanism arhaic care permite autorităților să priveze persoanele cu dizabilități psihosociale de capacitatea de a lua decizii. Interdicția atrage privațiuni în cascadă, fiind descrisă ca o ‘moarte civilă’, persoana vizată pierzând dreptul de a-și gestiona bunurile, drepturile politice, dreptul de a decide unde și cu cine locuiește sau dreptul la a-și întemeia o familie. Procedura punerii sub interdicție este arbitrară și lipsită de garanții procesuale fundamentale. Justificată ca o măsură de protecție, punerea sub interdicție este în fapt profund discriminatorie, facilitează abuzurile și împiedică incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități..

Pe 16 iulie 2020, Curtea Constituțională a declarat Art. 164 (1) din Codul Civil privind punerea sub interdicție ca fiind neconstituțional, prin prisma Convenției ONU pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, și a dispus autorităților să implementeze o reformă sistemică profundă.