Au început înscrierile la cea de-a XIV-a ediție a Galei Premiilor Participării Publice, evenimentul care premiază anual persoane, grupuri civice și organizații care reușesc prin demersurile lor de advocacy să convingă autoritățile publice să rezolve diversele probleme ale comunităților. Perioada pentru înscrieri se desfășoară între 28 iunie – 26 iulie, iar persoanele interesate sunt invitate să completeze formularul online disponibil aici, după ce au parcurs GHIDUL pentru înscrieri, care include detalii despre eveniment și criteriile de eligibilitate.
Evenimentul este organizat de CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică pentru a le aduce recunoaștere publică cetățenilor curajoși, grupurilor și organizațiilor care, în urma interacțiunilor cu administrația publică, au adus schimbări pozitive în comunitățile lor.
“Povești de trezit civismul” și “Oameni ca noi. Victorii civice extraordinare!” sunt mesajele de anul acesta ale Galei Premiilor Participării Publice. Evenimentul oferă inspirație și încredere celor care au nevoie de impuls pentru a se implica. Totodată, inițiativele premiate la Gală ilustrează an de an impactul eforturilor civice individuale și colective de a aduce îmbunătățiri concrete pentru oameni și comunități, la nivel local și național.
Inițiativele civice și campaniile de advocacy premiate în 2023:
WWF România: începând din vara anului 2022, Brașovul a implementat proiectul „Patrula Zero Plastic” dezvoltat de WWF România, permitând cetățenilor să raporteze rapid gunoaiele din pădurile din Zona Metropolitană Brașov prin aplicația MyBrasovCity, cu intervenția promptă a primăriei și a autorităților locale în gestionarea deșeurilor.
Simona Smultea: în vara anului 2022, Simona Smultea a inițiat proiectul cevadespus.ro pentru o aplicație mobilă destinată persoanelor cu deficiențe de vedere în Timișoara, obținând aprobarea consiliului local pentru un buget de 300.000 lei în anii 2022 și 2023, și discutând despre instalarea de sisteme tactile și senzoriale în centrul orașului pentru a ajuta nevăzătorii să se orienteze mai ușor.
Asociația Rădăuțiul Civic: în județul Suceava, unde activiștii de mediu și jurnaliștii sunt intimidați pentru a dezvălui neregulile din domeniul silvic, Asociația Rădăuțiul Civic a câștigat un proces istoric împotriva Direcției Silvice Suceava privind transparența informațiilor publice despre tăierile de păduri, inițiind o campanie de sensibilizare și procesând datele pentru a sublinia opacitatea instituției.
Atelier Ad Hoc Comunitate: în 2022, proiectul Perimetru de solidaritate al Asociației Atelier Ad Hoc Comunitate a adus îmbunătățiri infrastructurii sociale pentru persoanele fără adăpost în locații centrale, inclusiv spații de depozitare personală cu facilități de electricitate și mobilier urban, în colaborare cu diverse organizații partenere.
Asociația ZI de Bine: în 2022, Asociația Zi de Bine a lansat proiectul „Plantați în amintire”, plantând 100 de mesteceni în Lugoj și creând spații comemorative interactive cu plăcuțe QR care redirecționează către www.plantatiinamintire.ro pentru a citi poveștile celor comemorați.
Asociația Iele-Sânziene: între 2021 și 2023, asociațiile Iele-Sânziene și Pe Stop au desfășurat campania „Absorbante gratuite în școli”, reușind să strângă peste 40.000 de semnături pentru o petiție care a inspirat proiecte pilot și a dus la modificarea unui proiect de lege ce ar putea introduce absorbante gratuite în școlile din România.
Ziarul de Gardă, Chișinău: ziarul de Gardă din Republica Moldova a desfășurat o campanie de conștientizare pentru crearea unui Muzeu al Corupției, organizând expoziții temporare la Muzeul Național de Istorie din Chișinău pentru a educa publicul și autoritățile despre corupție și pentru a promova principiile luptei anticorupție.
Coaliția Asociațiilor de Elevi: Asociația Elevilor din Constanța (AEC), Asociația Vâlceană a Elevilor (AVE), Asociația Elevilor din București și Ilfov (AEBI):
În 2021, Guvernul a înlocuit gratuitatea transportului elevilor cu un decont plafonat, crescând riscul de abandon școlar, iar după protestele și acțiunile juridice ale Coaliției Asociațiilor de Elevi, CCR a declarat ordonanța neconstituțională, permițând elevilor navetiști să primească despăgubiri pentru cheltuielile de transport din perioada iunie 2021-noiembrie 2022.
Premiul special “Un stilou numit putere” pentru Redacția PressOne
PressOne este una dintre puținele redacții care promovează subiecte civice, evidențiind relația inegală dintre cetățeni și administrațiile opace, și surprinde comunități afectate de lipsa de responsabilitate a autorităților.
Asociația Studiogovora
Asociația Studiogovora a lansat un proiect de dezvoltare urbanistică sustenabilă în stațiunea Govora, publicând un Ghid de bune practici pentru conservarea patrimoniului arhitectural, adoptat de administrația publică și monitorizat de o nouă Comisie tehnică de urbanism.
Grupul Iniţiativa Favorit
Grupul de Inițiativă Favorit, cea mai longevivă platformă civică din București, a obținut după 13 ani de advocacy garanția că fostul cinematograf Favorit va fi redat comunității și, în 2022, a reușit să convingă autoritățile să actualizeze bugetul de investiții și să relanseze procedura de achiziție pentru finalizarea lucrărilor.
Premiul special oferit de Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale Asociației Curba de Cultură
Premiu pentru implicarea tinerilor din comuna Teișani într-un proiect participativ de amenajare a spațiilor publice, rezultând în renovarea parcului din fața Centrului de Tineret și elaborarea a trei proiecte de reamenajare depuse la primărie.
Consiliul Tineretului din România
Începând cu anul 2022, Consiliul Tineretului din România a trimis peste 200 de petiții pentru a asigura finanțarea adecvată a activităților de tineret, ducând la o creștere semnificativă a numărului de consilii județene și locale care constituie acest fond și la majorarea alocărilor financiare cu 6,8 milioane de lei pentru proiecte destinate tinerilor.
Premiul Votul Publicului: Consiliul Național al Elevilor (CNE)
În vara anului 2022, Consiliul Național al Elevilor a lansat o campanie de succes pentru a asigura gratuitatea totală a transportului pentru elevi, culminând cu acceptarea amendamentelor propuse și implementarea Cardului Național de Elev.
Mai multe detalii despre inițiativele civice premiate anul trecut sunt disponibile în catalogul evenimentului, pe www.galacere.ro și pe pagina de FB dedicată.