Mesajul Galei Premiilor Participării Publice din 2019 – “Om cu om facem puterea” a marcat nevoia ca iniţiativele civice locale, în special cele cu vizibilitate redusă în spaţiul public, să fie sprijinite.
Pe scena Galei au urcat cetăţeni care au determinat administraţia locală să repare sau să aprobe diverse decizii publice, în interesul comunităţii, precum şi grupuri şi organizaţii care au îndreptat legi pentru ca drepturile persoanelor aflate în situaţii de viaţă vulnerabile să fie respectate.
„Acum 10 ani poveştile de participare publică pe care le premiam la Gală erau mai degrabă excepţii, iar încrederea în puterea cetăţenilor abia își făcea timid loc. Între timp, iniţiativele civice şi campaniile de advocacy s-au înmulţit, iar puterea civică din România a devenit din ce în ce mai vizibilă şi mai diversă.
Trăim un context social şi politic în care relaţia de putere între cetăţeni şi administraţia publică este profund disproporţionată. Acum, poate mai cu putere ca niciodată este nevoie să arătăm că eforturile civice pe care toţi le facem vor aduce schimbarea pe termen lung. Deşi poate ne-a devenit dificil să vedem rezultatele acestor 10 ani de activism, ele există și au efecte clare pentru viețile noastre: o lege mai bună pentru sănătate, educaţie sau protecţie socială, un drum pietruit, surse publice de apă curate într-o comună – sunt foarte relevante pentru comunităţi.” Oana Preda, Director executiv CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică
Premianţii Galei Premiilor Participării Publice, 2019 :
Asociația Femeile se Implică, pentru Grupul Civic Săcele – Cetățenii în Acțiune, Premiul Oraș mic, cetățeni mari!
Cetăţenii au acţionat constant pentru a-i responsabiliza pe reprezentanţii administraţiei locale pentru mai multă transparenţă în procesul decizional. Acţiunile lor nu au rămas fără răspuns, primăria a organizat prima dezbatere publică pe marginea proiectului de buget local şi a început să acorde mai multă atenţie problemelor expuse de comunitate.
Consiliul Național al Elevilor pentru campania Educația, siguranță națională! Premiul Examen de realitate
La sfârşitul lui 2017, Ministerul Educaţiei punea în dezbatere trei variante de planuri-cadru pentru învăţământul liceal, iar modificările pe care le propunea erau mai mult de formă, nu de fond. Ministerul a retras propunerile de planuri-cadru după ce Consiliul Naţional al Elevilor a reuşit să mobilizeze colegi din toată ţara să semneze o petiţie, care a strâns 140.000 de semnături. 4000 de elevi s-au mobilizat şi au dus semnăturile cu roaba la Ministerul Educaţiei.
Alianța România Fără Orfani (ARFO), pentru campania România Fără Orfani, Premiul Plasament cu grijă
60000 de copii abandonaţi se află în diferite forme de protecţie, însă mulţi dintre ei trăiesc în condiţii improprii. Doar 17 % dintre serviciile sociale întrunesc standarde minime pentru a oferi protecţie şi oportunităţi de dezvoltare copiilor abandonaţi. După 2 ani de campanie publică intensă, Alianţa România fără Orfani convinge Ministerul Muncii să adopte Standarde minime de calitate pentru serviciile destinate copiilor din sistemul de protecţie socială.
Asociația Merci Charity Boutique, pentru campania Acces echitabil la servicii de medicină dentară pentru copiii de la sate și copiii cu cancer, Premiul Ordin de deplasare pentru sănătate
Aproape jumătate din populaţia României nu are acces la servicii stomatologice. După ce Asociaţia Merci Charity Boutique a înfiinţat prima unitate stomatologică mobile pentru copiii de la sate, s-a lovit de imposibilitatea de a acredita cabinetul mobil, din cauza unor deficienţe legislative. După doi ani de discuţii cu factori de decizie şi funcţionari publici şi multă presiune publică, Ministerul Sănătăţii a aprobat ordinal privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea cabinetelor şi unităţilor medicale mobile.
Primăria Cluj-Napoca, pentru Bugetare participativă Cluj-Napoca 2018, Premiul Om cu om facem bugetul
În cele mai multe oraşe din România bugetul local se face în birouri, în funcţie de ce cred primarii, consilierii şi funcţionarii. Cetăţenii rar ajung să-şi exprime opinia despre cum ar trebui cheltuite resursele publice. Primăria Cluj-Napoca a alocat peste 2 milioane de Euro din bugetul local pentru proiecte propuse de cetăţeni. La finalul celor 5 luni de consultări, online, dar şi offline, clujenii au înregistrat 164 de proiecte, iar peste 19.000 de persoane au votat electronic cele 15 proiecte preferate.
Primăria Cluj-Napoca, pentru CIIC – Centrul de Inovare și Imaginație Civică din Cluj-Napoca, Premiul Pe fir cu cetățenii
Dezbaterile publice organizate de primării sunt departe de a fi o obişnuinţă la nivelul instituţiilor publice. Primăria Cluj-Napoca a înfiinţat “Centrul de Inovare şi Imaginaţie Civică” (CIIC), care să ofere cadrul de dezbatere şi consultare cu comunitatea unde primăria invită cetăţenii, artiştii, antreprenorii şi mediul academic, pentru a găsi cele mai bune şi creative soluţii pentru oraş. În jurul CIIC s-a construit o comunitate de peste 5000 de cetăţeni.
Fundaţia Romanian Angel Appeal, pentru Legea Tuberculozei, Premiul Aviz pozitiv la vindecare
România este pe primul loc în UE la numărul de cazuri TBC şi recidive ale bolii. Pacienţii au nevoi complexe: sprijinul social şi material ajută tratamentul să-şi facă efectul. De aici şi nevoia unei legi care să asigure aceste tipuri de sprijin: Legea tuberculozei. Romanian Angel Appeal şi partenerii au dus o amplă campanie de convingere a decidenţilor, iar după 4 ani de eforturi de advocacy susţinute, în 2018 Legea privind măsurile de control privind tuberculoza intră în vigoare.
Asociația MozaiQ LGBT, pentru campania “Iubirea nu se votează!, Premiul Boicot la URnĂ
Coaliţia pentru Familie a dorit redefinirea familiei în Cosntituţie ca fiind întemeiată pe căsătoria dintre bărbat şi femeie. Tensiunea socială a crescut, iar valul de ură s-a îndreptat către cei care şi-ar fi putut dori o familie “netradiţională.” Alături de aliaţi, MozaiQ au desfăşurat o campanie de advocacy pentru a împiedica organizarea referendumului. Au urmat acţiuni de informare şi sensibilizare pentru a convinge oamenii să stea acasă în ziua referendumului. Eforturile MozaiQ şi ale tuturor celor care au promovat boicotul au avut rezultat: din lipsă de cvorum, referendumul nu a fost validat.
Primăria Râmnicu Sărat, pentru proiectul #SUSRâmnicul – Râmnicu Sărat – model al dezvoltării durabile, Premiul Special pentru Tineret
Primăria Râmnicu Sărat a implicat peste 900 de tineri şi a organizat 14 consultări cu aceştia, în vederea elaborării Strategiei pentru Tineret. Opiniile participanţilor la consultările organizate de primărie au fost ascultate, iar la finalul lunii ianuarie, în 2018, Strategia pentru Tineret a fost votată în unanimitate de Consilierii Locali ai oraşului.
Asociația Rădăuțiul Civic, pentru Salvarea lacului „Al. Sahia” din Rădăuți și redarea lui comunității, Premiul Puterea n-a intrat la apă
În anii ’90 Lacul Al Sahia din Rădăuţi intra în administrare privată. Planurile de afaceri însă au eşuat iar lacul a fost abandonat şi la scurtă vreme a intrat în paragină. O mână de rădăuţeni au început campania de readucere a lacului în grija comunităţii şi, după ce au iniţiat petiţii şi solicitări de informaţii publice, au aflat că lacul fusese concesionat până în 2062. După eforturi civice constante, Asociaţia Rădăuţiul Civic a determinat consiliul local să rezilieze contractul de concesiune. Astfel, parcul a fost redat comunităţii.
Diana Oncioiu, Dela0, Premiul Special pentru Jurnalism Un stilou numit putere
Diana Oncioiu a fost premiată pentru materialele jurnalistice publicate pe Dela0.ro: “Nu se prinde nimic de ei”, “Lenea asistaţilor” şi “Cifrele spun o altă poveste: România degeaba nu există”. Articolele Dianei vorbesc despre inechitatea socială cu care se confruntă categorii vulnerabile, în special persoanele afectate de sărăcie.
Grupul Iniţiativa Favorit, Grupul de Iniţiativă Civică Lacul Tei şi Grupul Iniţiativa Prelungirea Ghencea, Premiul Premiul Special CeRe, Premiul deceniului
Grupul Iniţiativa Favorit s-a format în 2010. Cetățenii au hotărât să lupte pentru ca fostul Cinematograf Favorit să devină un spațiu pentru activități culturale și de socializare în cartier. 9 ani mai târziu sunt pe cale de a-și vedea visul împlinit.
Grupul de Inițiativă Lacul Tei veghează din 2010 la bunul mers al lucrurilor în zonă. Câțiva ani au luptat pentru a salva o bună bucată a parcului. Au reușit! Acum sunt vigilenți și gata să se mobilizeze dacă apare o problemă care să supere comunitatea.
Grupul Prelungirea Ghencea s-a format în 2013. Militând pentru binele cartierului, au învățat despre indicatori tehnico-economici, licitații publice, atribuții ale CNAIR. Între timp au devenit asociație și lucrează și pentru o comunitate unită și puternică.
Mai multe detalii despre premianţii Galei Premiilor Participării Publice din 2019 găsiţi în catalogul evenimentului.