Acces echitabil la servicii de medicină dentară pentru copiii de la sate și copiii cu cancer – Gala Premiilor Participarii Publice
Site Index

Acces echitabil la servicii de medicină dentară pentru copiii de la sate și copiii cu cancer

aprilie 13, 2021 / Le facem statuie oamenilor civici

Aproape jumătate din populația României nu are acces la servicii stomatologice adecvate, fie din cauza sărăciei, fie din cauza izolării. Cei mai mulți dintre copii trăiesc în mediul rural și sunt direct afectați de această statistică neagră. Și mai dezavantajați sunt copiii diagnosticați cu cancer care, din cauza specificului bolii, au nevoie de protocoale stomatologice speciale, pe care spitalele și clinicile nu le pot asigura.

Puși în fața acestui tablou sumbru, echipa Asociației Merci Charity Boutique a decis să ducă serviciile stomatologice mai aproape de cei în nevoie, punând pe roți prima unitate stomatologică mobilă. Însă, chiar înainte de a porni la drum au realizat că România nu are un sistem clar de acreditare și licențiere a acestui tip de medicină. În forma în care era legea la acea dată, activitatea clinicii mobile nu era nici legală, nici ilegală, dar era lipsită de etică, iar membrii asociației nu au vrut să se decredibilizeze în fața pacienților. Deoarece Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății era știrbă, membrii asociației au început să bată pe la ușile Ministerului Sănătății și Direcției de Sănătate Publică pentru a-i convinge să completeze legea cu niște norme de aplicare pentru unitățile medicale mobile. Pentru medico-birocrații din sistem deconectați de comunități nu era o prioritate.

Etapa de negociere a autorităților a avut accente kafkiene, dar și dâmbovițene, în special din cauza instabilității politice din țară. De fiecare dată când credeau că au mai trecut un hop, echipa guvernamentală se schimba și producea modificări în întregul sistem. Timp de un an de zile, Asociația Merci Charity Boutique s-a confruntat cu trei schimbări la vârful Ministerului Sănătății și cu un lung șir de scuze și documente rătăcite.

Pentru a-și atinge obiectivul, au apelat la presiunea publică, astfel încât să aducă subiectul nu doar pe agenda decidenților, ci și pe agenda publică. Datorită sprijinului acordat de jurnalistul Pro TV, Alex Dima, a celor 6000 de cetățeni care au semnat o petiție în care se solicitau norme de acreditare și autorizare a medicinei mobile, Campania a prins tot mai multă forță. Efortul de modificare a legii a fost susținut și de ambasadele Franței, Norvegiei și Statelor Unite, care s-au solidarizat cu această cauză umanitară.

Abia în luna martie 2018 au reușit să stea la aceeași masă cu ministrul sănătății, care a acceptat, fără obiecții, modificările la Legea 95/2006. Prin aprobarea unor reguli de autorizare a unităților medicale mobile, serviciile medicale nu au intrat doar în legalitate, dar s-au apropiat și mai mult de nevoile pacienților.

 

Le facem statuie oamenilor care nu s-au pierdut cu firea. Oamenilor care au reușit, fără pile și relații, să facă un oraș mai bun pentru ei și pentru toți ceilalți. Să oprească poluarea apelor, betonarea parcurilor și încălcarea legii chiar de autorități.