Gala Premiilor Participării Publice 2023 – ediția a XIII a – Gala Premiilor Participarii Publice
Site Index

Gala Premiilor Participării Publice 2023 – ediția a XIII a

martie 1, 2023 / Povești de Trezit Civismul

 

Gala Premiilor Participării Publice este un eveniment organizat de CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică. Organizăm Gala cu scopul de a le aduce recunoaștere publică cetățenilor curajoși, grupurilor și organizațiilor care, prin demersuri civice și de advocacy, au reușit să schimbe diversele probleme cu care se confruntă comunitățile. Gala este de 12 ani un reper pentru activism și participare publică, care arată concret impactul inițiativelor civice la nivel local și național.

 

Câteva exemple pe care le-am premiat la edițiile anterioare ale Galei:

X  O mamă din cartierul bucureștean Colentina a cerut autorităților publice să amenajeze un loc de joacă între blocuri, deoarece copiii din zonă erau în pericol să fie accidentați din cauza traficului intens din zonă.

X  Consiliul Național al Elevilor (CNE) a obținut aprobarea metodologiei de acordare a feedback-ului privind activitatea de învățare, predare și evaluare în învățământul preuniversitar. CNE a făcut posibil ca 1,5 milioane de elevi să poată acorda feedback anonim profesorilor, îmbunătățind astfel procesul educational.

X  Grupul “Inițiative pentru Bilca” au convins consiliul local să amenajeze un parc pentru comunitate, să transmită online ședințele de consiliu și să desfășoare o comunicare transparentă cu cetățenii.

Vezi catalogul premianților ediției din 2022.

 

Despre ediția din acest an:

Fiecare ediție a Galei aduce în prim plan o colecție de povești de participare publică, în fața căreia exclamăm de admirație și ne întărește convingerea despre puterea civismului de a modela în bine realitățile din jurul nostru. Comunicarea și interacțiunile cu administrația publică nu au fost niciodată facile în România, iar crizele sociale actuale și din ultimii ani au scăzut treptat entuziasmul pentru implicare civică. Nevoile de schimbare ale comunităților sunt tot mai greu auzite de către decidenți.

Este important să continuăm să le aducem recunoaștere publică celor care nu au obosit și care nu s-au resemnat în fața distanței tot mai mari dintre cetățeni și guvernanți. Este nevoie să le auzim poveștile și să le aplaudăm împreună reușitele!

 

Gala Premiilor Participării Publice din 2023 vă prezintă “Povești de trezit civismul”.  

Oamenii Galei sunt persoane care se iau la trântă ani la rând cu decizii publice nedrepte pentru a împiedica construcția unui bloc ilegal sau a unei gropi imense de gunoi lângă locuința lor. Oamenii Galei sunt elevii care reacționează public în numere mari atunci când le este împiedicat accesul la resurse publice și la educație echitabilă. Oamenii Galei sunt grupurile civice și organizațiile care se dau peste cap pentru legi mai bune în educație, sănătate, protecția mediului sau apărarea spațiului civic.

Gala este despre efortul civic personal, dar și despre eforturi colective. Oamenii Galei merită din plin să fie aplaudați!

 

Calendarul Galei:

 

Înscrieri: 2 martie- 31 martie

Jurizare și votul publicului: 5 aprilie- 26 aprilie

Anununțarea premiantului „Votul publicului”: 27 aprilie

Eveniment premiere: iunie