Gala Premiilor Participării Publice 2022 – ediția a XII a – Gala Premiilor Participarii Publice
Site Index

Gala Premiilor Participării Publice 2022 – ediția a XII a

ianuarie 5, 2021 / Le facem statuie oamenilor civici

 

Gala Premiilor Participării Publice este un eveniment organizat de CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică. Organizăm Gala cu scopul de a le aduce recunoaștere cetățenilor curajoși, grupurilor și organizațiilor care, prin demersuri civice și de advocacy, au reușit să schimbe în bine diversele probleme cu care se confruntă comunitățile.

 

Gala este de 11 ani un reper pentru activism și participare publică, care arată concret impactul pozitiv al inițiativelor civice la nivel local și național. În ultimii 11 ani am premiat 131 de inițiative de participare publică, care au demonstrat importanța implicării cetățenilor în demersuri ce au schimbat balanța de putere în raport cu autoritățile publice și au inspirat și alți indivizi, grupuri sau organizații să se implice.

 

Câteva exemple de inițiative pe care le-am premiat la Gală la ediția din 2021:

X  O mamă din cartierul bucureștean Colentina a cerut autorităților publice să amenajeze un loc de joacă între blocuri, deoarece copiii din zonă erau în pericol să fie accidentați din cauza traficului intens de pe străduțe

X  Consiliul Național al Elevilor au cerut autorităților publice garantarea unui cuantum minim de 100 de lei pentru bursele școlare și decontarea abonamentului elevilor pentru serviciile de transport public

X  Grupul “Inițiative pentru Bilca” au convins consiliul local să amenajeze un parc pentru comunitate, să transmită online ședințele de consiliu și să desfășoare o comunicare transparentă cu cetățenii.

 

Despre ediția din acest an

La fel ca și anul trecut, Gala Premiilor Participării Publice rămâne un eveniment itinerant. Vom merge în comunități pentru a-i premia pe oamenii, grupurile și organizațiile care au făcut echilibristică printre decizii publice nedrepte sau autorități publice mai puțin dispuse să asculte vocea cetățenilor și au reușit să aducă schimbarea în comunități.

 

Anul acesta Gala CeRe vă prezintă o nouă colecție de acrobații civice extraordinare!

Acrobații civici pe care îi căutăm și îi premiem la Gală sunt oamenii care, prin antrenamente civice constante, au stat pe capul administrației publice și au contribuit la repararea diverselor probleme din spațiul public.

Vrem să-i premiem și să le recunoaștem public eforturile pentru toate acrobațiile civice pe care le fac pentru ca vocea cetățenilor și comunităților să fie auzită și luată în seamă de autorități. Îi premiem pentru că își dedică timp și energie pentru a merge pe acest fir întins, nesigur și de cele mai multe ori fără plasă de siguranță, care este relația cetățenilor cu autoritățile din România.

La Gala Premiilor Participării Publice aducem la lumină și în 2022 extraordinarele povești ale acrobaților civici. Vă arătăm contorsionări cetățenești fără de care decizii publice pe subiecte de sănătate, mediu, educație, viață în comunități rurale și urbane n-ar fi fost îndreptate. Punem reflectorul pe cele/cei care fac salturi extenuante în timpul lor liber, pentru a aduce pe agenda unui primar sau ministru un subiect presant pentru comunitate. Vă prezentăm colecția acrobaților civici fără de care probleme din spațiul public de interes pentru cei mai mulți dintre noi, n-ar fi fost rezolvate.

 

Calendarul Galei:

 

Înscrieri: 1 februarie- 14 martie

Jurizare: martie

Anununțarea premianților: aprilie- mai

Gala itinerantă: mai-iunie