Gala Premiilor Participării Publice Ediția a XIII-a – Gala Premiilor Participarii Publice
Site Index

Gala Premiilor Participării Publice Ediția a XIII-a

iunie 13, 2023 / Povești de Trezit Civismul

La cea de-a XIII-a ediție a Galei Premiilor Participării Publice au fost premiați oamenii și organizațiile care inspiră prin

“Povești de trezit civismul

 

 

Ieri, la cea de-a XIII-a ediție a Galei Premiilor Participării Publice, evenimentul anual organizat de CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică, au fost premiate pe scena cinematografului Muzeului Țăranului Român persoanele, grupurile și organizațiile care, prin demersurile lor de advocacy, au reușit să determine instituții publice din România și Republica Moldova să adopte decizii în acord cu dorințele și nevoile comunităților pe care le reprezintă.

Și anul acesta, campaniile premiate vorbesc despre curajul și determinarea unor cetățeni și organizații de a cere administrației publice schimbări importante pentru comunități, pe teme precum respectarea drepturilor elevilor, protejarea mediului înconjurător, a clădirilor de patrimoniu și a drepturilor persoanelor cu dizabilități. Totodată, printre subiectele poveștilor civice premiate la Gală s-au regăsit exemple creative pentru a sensibiliza publicul larg și decidenții despre fenomenul corupției în rândul politicienilor, precum și un proiect prin care persoanele îndoliate pot ține vie amintirea celor care s-au dus. La ediția din acest an a evenimentului au fost premiate și două inițiative de advocacy care urmăresc accesibilizarea produselor de igienă menstruală în școli și accesul persoanelor fără adăpost din București la unități de depozitare amplasate în spațiul public.

Detalii despre premianții Galei Premiilor Participării Publice (2023) sunt disponibile mai jos și în catalogul evenimentului.

Fotografii de la eveniment sunt disponibile aici.

 

“Poveștile Galei sunt povești adevărate, cu personaje reale, din viața fiecăruia dintre noi. Personajele campaniilor pe care le-am premiat la Gală sunt vecinii din cartier, colegii de bancă, amicele ONGiste. Îi cunoaștem, dar rar ne oprim să îi aplaudăm.

Premianții acestei ediții a evenimentului au luptat pentru educație, pentru mediu, pentru condiții de viață decente, pentru oportunități de dezvoltare pentru tineri, pentru orașe și sate accesibile. Au reușit să convingă primari, miniștri, parlamentari. Au reușit să facă auzită vocea comunităților lor și să provoace schimbări în bine.” Oana Preda, Director Executiv CeRe  

 

Premianții Galei Premiilor Participării Publice, ediția 2023:

 

WWF România – Patrula Zero Plastic

Începând cu vara anului 2022, Brașovul are păduri mai curate, ca urmare a proiectului pilot „Patrula Zero Plastic”, proiect dezvoltat de WWF România. În premieră, orice persoană poate trimite rapid sesizări atunci când vede gunoaie în pădurile care aparțin celor 17 UAT-uri din Zona Metropolitană Brașov prin intermediul aplicației MyBrasovCity. Primăria va fi imediat alertată și va trimite salubrizatorul în zonă, iar Jandarmeria Montană și Poliția vor fi sesizate în cazul în care alertele conțin imagini cu cei care aruncă gunoaiele. Mai mult, Primăria Brașov l-a desemnat pe rangerul Viorel Mihai să faciliteze comunicarea între toate instituțiile statului implicate în gestionarea deșeurilor. Acesta acționează precum un hub pentru „112 Zero Plastic”.

 

 

Simona Smultea/Cevadespus- Oraș accesibil pentru nevăzători

În vara anului 2022, Simona Smultea a participat, fără succes, cu proiectul cevadespus.ro într-o competiție de bugetare participativă organizată de primăria Timișoara. Proiectul propunea dezvoltarea unei aplicații mobile de orientare a persoanelor cu deficiențe de vedere. Deși nu a strâns suficiente voturi, Simona, care, la rândul ei este o persoană cu deficiențe de vedere, nu a renunțat la dorința de a-i ajuta pe nevăzători să fie independenți în orașul lor. A făcut o adresă consiliului local, a intervenit chiar și în plen și a reușit să-i convingă pe membrii consiliului local despre importanța alocării de resurse pentru acest sistem de accesibilizare. Consiliul local a votat și aprobat un buget de 300.000 lei, în anii 2022 și 2023, pentru finanțarea acestei aplicații și este în discuții avansate pentru reamenajarea unor zone din centrul Timișoare cu sisteme tactile și senzoriale care-i să-i ajute pe nevăzători să se orienteze mai ușor.

Asociația Rădăuțiul Civic- Transparentizarea Direcției Silvice Suceava – primul litigiu pierdut pe Legea 544/2001

În județul cu cea mai mare suprafață de fond forestier din România, județul Suceava, unde activiștii de mediu și jurnaliștii de investigație sunt agresați sau intimidați atunci când încearcă să prezinte public neregulile din domeniul silvic, Asociația Rădăuțiul Civic a câștigat primul proces din istoria Direcției Silvice Suceava privind comunicarea de informații de interes public, a procesat datele și a apelat la presa locală pentru a trage un semnal de alarmă asupra opacității instituției și a nevoii ca datele despre tăierile de păduri să fie publice și accesibile cetățenillor. Campania a pornit în urma unui documentar Recorder prin care se arăta cum tăieri de arbori sănătoși sunt calificate ca tăieri de igienă, rărituri sau accidentale pentru a ascunde neregulile. În urma procesării datelor, asociația a sesizat organele de control, iar în anul 2023 intenționează să creeze o comunitate de cercetători, activiști, ONG-uri preocupate de temă și să lanseze un portal de date deschise.

 

Atelier Ad Hoc Comunitate- Perimetru de solidaritate – proiect pilot

 Proiectul Perimetru de solidaritate, inițiat de Asociația Atelier Ad Hoc Comunitate, a început în vara anului 2022 și a avut drept scop creșterea infrastructurii sociale destinate persoanele fără adăpost în locații centrale, prin asigurarea unor spații pentru depozitarea lucrurilor personale. Demersul recuperează un spațiu abandonat și îl deschide pentru a putea fi folosit de de comunitate. Echipamentele publice cuprind 20 de unități de depozitare individuală și elemente de mobilier urban precum bănci și mese la cote diferite, o zonă cu vestiar, o zonă de avizier, o zonă pentru activități sportive care funcționează simultan ca rastel de biciclete. În interiorul fiecărei unități de depozitare, persoanele fără adăpost au acces la electricitate pentru încărcarea dispozitivelor electronice. Inițiativa a fost posibilă cu implicarea; D.G.A.S.P.C. Sector 2, A.D.P. Sector 2, împreună cu Asociația Carusel, Fundația Parada, Armata Salvării și Samusocial, care vor distribui acest serviciu social în rețeaua lor de beneficiari.

 

 

Asociația ZI de Bine – Plantați în amintire

Pentru a veni în sprijinul persoanelor îndoliate, Asociația Zi de Bine a lansat în anul 2022 proiectul Plantați în amintire. Cele mai multe eforturi au fost concentrate în convingerea autorităților publice locale să pună la dispoziție terenurile pentru plantarea copacilor comemorativi și amenajarea spațiilor tematice. În Lugoj au amenajat deja o suprafață de 6000 mp, unde au fost plantați 100 de mesteceni ce au fost adoptați de persoane îndoliate. Fiecare copac poartă o plăcuță cu un cod QR a cărui scanare duce pe www.plantatiinamintire.ro, unde poate fi citită povestea celui care s-a dus. Proiectul va fi extins în București, Constanța, Oradea și Săcele, și există perspectiva de a fi adoptat și de alte comunități din țară. De asemenea, programul Plantați în amintire are și o componentă de consiliere, asociația organizând periodic grupuri de suport pentru persoane îndoliate.

 

Asociația Iele-Sânziene- Petiție: vrem absorbante gratuite în școli!

În perioada 2021-2023, asociațiile Iele-Sânziene și Pe Stop au derulat campania „Absorbante gratuite în școli”, pentru a aduce subiectul absorbantelor gratuite pe agenda publică și politică din România, având în vedere că nu există o lege sau politici sociale care să susțină accesibilizarea produselor de igienă menstruală. Campania a pornit cu petiția lansată în ianuarie 2021, petiție care a strâns peste 40.000 de semnături. Petiția a inspirat primele proiecte pilot pentru absorbante gratuite în școli din sectoarele 3 și 6, la inițiativa Consiliilor Locale. Mai mult, campania a dus la modificarea unui proiect de lege depus în Parlament, care dacă va fi adoptat, va crea în premieră cadrul legal pentru introducerea absorbantelor gratuite în școlile din România.

 

Ziarul de Gardă, Chișinău – CORUPȚIA LA MUZEU

Publicația Ziarul de Gardă din Republica Moldova a început din anul 2021 o campanie de conștientizare a publicului pentru crearea unui Muzeu al Corupției. Campania nu a vizat doar publicul general, ci și autoritățile locale și centrale, ca să-și asume principiile luptei anticorupție.  Muzeul Corupției a fost gândit ca un loc unde să se întâlnească întreaga societate, să se documenteze despre corupție, să se implice în această luptă, iar corupția să devină un fenomen al trecutului. Jurnaliștii de la Ziarul de Gardă au dus doi ani la rând corupția, sub forma unor expoziții temporare cu artefacte și colaje din anchete jurnalistice, la Muzeul Național de Istorie din Chișinău. Pentru că expozițiile din 2021 și 2022 au avut succes la public, dar și printre politicieni, jurnaliștii vor continua să expună simbolic corupția până când corupții vor rămâne în muzee, dosare și închisori, nu și în instituții publice.

 

Coaliția Asociațiilor de Elevi: Asociația Elevilor din Constanța (AEC), Asociația Vâlceană a Elevilor (AVE), Asociația Elevilor din București și Ilfov (AEBI)- Elevii și dreptatea. Lupta în sălile de judecată pentru educație

 

În anul 2021, Guvernul a tăiat peste noapte, prin OUG, naveta elevilor, înlocuind gratuitatea transportului cu un decont plafonat. Astfel, sute de mii de elevi din țară au fost nevoiți să își acopere cheltuielile pentru a ajunge la școală, crescând riscul de abandon școlar printre elevii din mediul rural. Coaliția Asociațiilor de Elevi a organizat acțiuni de protest, discuții cu parlamentari, pichete, a transmis petiții și scrisori deschise pentru a pune problema pe agenda publică. În urma acțiunilor juridice inițiate, CCR a constatat că ordonanța a fost neconstituțională, obținând prima victorie de la CCR a unei asociații de elevi sau studenți. Astăzi, în urma Deciziei CCR, toți elevii navetiști din țară pot beneficia de despăgubiri, pentru a-și primi retroactiv banii cheltuiți pe navetă în perioada iunie 2021- noiembrie 2022.

 

Premiul special “Un stilou numit putere”, oferit de CeRe Redacției PressOne

PressOne este printre puținele redacții care promovează subiecte civice ale unor persoane sau organizații care încearcă să-și facă vocile auzite în fața unor administrații din ce în ce mai opace. Subiectele lor, realizate la firul ierbii, descriu de multe ori relația inegală și raportul de forță dintre cetățeni și instituții. În documentări complexe, redactorii PressOne au reușit să surprindă diferite comunități afectate negativ de lipsa de profesionalism și de preocupare a unor administrații ce s-au îndepărtat de agenda cetățeanului.

 

Studiogovora-Civic soft-power la Govora pentru patrimoniu și peisaj balnear în Oltenia sub-montană

Pentru a recupera și conserva cât mai mult din patrimoniul arhitectural al stațiunii Govora, Asociația Studiogovora a început în anul 2022 un proiect amplu de promovare a dezvoltării urbanistice sustenabile. După numeroase discuții la nivel local, cu autoritățile, proprietarii și comunitatea și asociația a publicat un Ghid de bune practici care vine în întâmpinarea nevoilor locale de intervenții asupra clădirilor vechi și noi. Activiștii urbaniști au reușit să convingă administrația publică să adopte oficial Ghidul și să organizeze o Comisie tehnică de urbanism care să monitorizeze principiile și normele recomandate în acel ghid.

 

Grupul Iniţiativa Favorit – Favorit Renaște

Grupul de Inițiativă Favorit este cea mai longevivă platformă civică din București, care din anul 2010 a început procesul de revitalizare a fostului cinematograf Favorit. După 13 ani de acțiuni de advocacy și de presiune constantă asupra autorităților locale și naționale, au obținut garanția că fostul cinematograf va fi redat comunității. În ultimii ani au început și primele investiții în reamenajare, însă birocrația, alocările insuficiente și pandemia COVID-19 au făcut ca proiectul Favorit să fie executat în proporție de doar 35%, fără semnale că lucrările la șantier vor fi reluate curând. Tot anul 2022, membrii Grupului Favorit au pus presiune și au reușit să convingă autoritățile să actualizeze bugetul de investiții și să relanseze procedura de achiziție pentru continuarea și finalizarea lucrărilor.

 

Premiul special oferit de Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale Asociației Curba de Cultură

În 2022, timp de zece luni, asociația Curba de Cultură a implicat tinerii din comuna Teișani (Prahova) într-un amplu proces de amenajare a spațiilor publice exterioare, respectiv a parcurilor și spațiilor verzi, în funcție de nevoile și aspirațiile lor. Tinerii implicați în proiect au avut ocazia să documenteze la firul ierbii nevoile comunității și să exploreze diferite scenarii de amenajare a spațiului public în mod participativ și democratic. De asemenea, cu sprijinul unor arhitecți locali, tinerii au elaborat și depus la primărie trei proiecte de reamenajare a unor spații publice din comună. Un alt rezultat direct este parcul din fața Centrului de Tineret din Teișani, care a fost reproiectat și renovat, devenind astfel principalul punct de socializare pentru tinerii din comună și cartierul general pentru Consiliul de Tineret din Teișani.

 

Consiliul Tineretului din România – Fondul destinat activităților de tineret – lege sau legendă?

Fondul destinat activităților de tineret este un articol bugetar ce ar trebui inclus anual în bugetele locale, din care pot fi finanțate activități pentru tinerii de pe raza unității administrativ-teritoriale. Pentru că multe autorități subfinanțau sau ignorau complet aceste activități, începând cu anul 2022, Consiliul Tineretului din România a transmis peste 200 de petiții către autorități pentru a bugeta corespunzător aceste activități. Petițiile și dezbaterile au dus la creșterea numărului de consilii județene care constituie acest fond de la 12 (în 2021) la 20 în 2023. La fel,  numărul consiliilor locale ale municipiilor reședință de județ a crescut de la 19 în 2021 la 31 în 2023. La nivel național, alocările financiare au crescut cu 6,8 milioane de lei, bani ce vor fi investiți în proiecte, programe și activități pentru tineri și comunități locale.

 

Premiul Votul Publicului: Consiliul Național al Elevilor (CNE)

Începând cu vara anului 2022, Consiliul Național al Elevilor a început o amplă campanie de revizuire a prevederilor din proiectul Legii educației care stipulau doar sume forfetare, lipsind asumarea gratuității totale a transportului pentru elevi. Problematica accesului gratuit la educație era pusă din nou sub semnul întrebării. După luni de dezbateri cu reprezentanți ai sindicatelor din învățământ, întâlniri cu oficiali și actori implicați în educație, Consiliul a apelat la susținerea publică, prin campania „Transportul elevilor – pe hârtie sau în practică?”. Campania a avut succes, iar amendamentele propuse de Consiliul Național al Elevilor au fost acceptate și garantează gratuitatea totală a transportului public. Mai mult, s-a implementat și Cardul Național de Elev, care atestă calitatea de beneficiar al gratuității la transport.

 

Partenerii și Sponsorii Galei Premiilor Participării Publice, ediția a XIII-a:

Romanian American Foundation

Nhood

Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale

Crama Dagon

Iqads

 

 

Mulțumim că ați fost alături de noi!

Echipa CeRe