Juriul Galei Premiilor Participării Publice – Gala Premiilor Participarii Publice
Site Index

Juriul Galei Premiilor Participării Publice

martie 1, 2023 / Povești de Trezit Civismul

Cu fiecare ediție a Galei le suntem recunoscători membrilor juriului pentru răbdarea cu care lecturează poveștile de implicare civică și advocacy înscrise în competiție. Suntem onorați să avem alături, în juriu, profesioniști din domenii diverse, preocupați de respectarea drepturilor civice, drepturilor omului și respectarea principiilor democratice. Juriul este format din persoane cu notorietate în domeniul academic, mass-media, în sectorul organizațiilor neguvernamentale și în sectorul privat.

Procesul de evaluare se va baza pe propria judecată a fiecărui membru din juriu, ținând cont de o listă de criterii orientative:

  • rezultatele finale ale campaniei (inclusiv impactul la nivelul unei decizii publice);
  • campania a avut ca efect o schimbare la nivelul relațiilor de putere din comunitate;
  • implicarea comunității (celor afectați de problema abordată);
  • diversitatea activităților, ingeniozitate; diversitatea actorilor implicați;
  • campania a contribuit la consolidarea comunității și creșterea simțului civic.

 

Mulțumim juriului Galei, ediția 2023:

 

Andra Dobre (ANPCDEFP)

Andra este o persoană curioasă, pasionată de educație sub toate formele și mai ales în toate contextele: formal, nonformal și informal.

La rândul ei fostă studentă Erasmus, lucrează din 2009 la ANPCDEFP, Agenția Națională care implementează Erasmus+ și Corpul European de Solidaritate în România. A fost, pe rând, responsabil de proiecte școlare (Comenius), de educația adulților (Grundtvig), de vizite pregătitoare și de inițiativa Europass. În prezent coodonează departamentul de comunicare.

“Transformăm România prin învățare” este, în același timp, atât viziunea agenției în care activează, cât și un motto asumat personal. Andra crede că învățarea începe în prima zi de viață și continuă pe tot parcursul acesteia.

Cristina Oprea (Asociatia Carusel)

A absolvit studiile de licență și master în domeniul asistenței sociale. În prezent este doctorandă în cadrul Școlii Doctorale de Sociologie, Universitatea din București, cu o temă de cercetare privind viața femeilor fără adăpost din București.

Face voluntariat din clasa a XI-a și din anul 2012 lucrează la Asociația Carusel, organizație care oferă servicii sociale și medicale oamenilor aflați în situații de vulnerabilitate extremă. Lucrează pe teren și în birou, face rapoarte tehnice și financiare, coordonează și implementează proiecte, se asigură că serviciile oferite de organizație includ întotdeauna o componentă de gen.

Diana Berceanu (Romanian American Foundation)

Lucrează în sectorul ONG din 2004 și este în prezent Director de Program Filantropie și Implicare civică în cadrul Fundației Romano-Americane (RAF). Experiența de lucru cu ONG-urile a presupus coordonarea de proiecte sau coaliții la nivel național dar și muncă la firul ierbii, cu oameni în nevoie, copii sau tineri din comunități vulnerabile. În perioada 2017-2021 s-a alaturat echipei Graffiti PR unde a realizat proiecte de CSR și Public Affairs cu impact în educație. Se implică de câte ori are ocazia în acțiuni umanitare sau voluntariat și are un spirit civic incurabil ( cum altfel se putea oferi voluntar să fie Președinte de bloc).

Gabriel Bădescu (Babes Bolyai)

Gabriel Bădescu este profesor universitar de științe politice și director al Centrului de Studiu al Democrației de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj. În studiile sale recente este interesat să afle ce explică implicarea civică și cum pot fi învățate valori și deprinderi democratice prin voluntariat și educație școlară în România și în alte țări din Estul Europei. În același timp, Gabriel este voluntar în mai multe asociații și fundații care contribuie la dezvoltarea societății civile și la dezvoltarea unei culturi democratice.

Ioana Traistă (Cercul Donatorilor Bruxelles)

Ioana lucrează în domeniul comunicării într-o instituție europeană și este co-fondator Cercul Donatorilor Bruxelles și Romanian Diaspora Funding Network, două inițiative care aduc împreună donatori din diaspora cu organizații din România implicate în transformarea societății.

De-a lungul timpului, a lucrat și voluntariat în comunicare și fundraising pentru mai multe organizații neguvernamentale printre care European Venture Philanthropy Association, Fundația PACT, GRASP și MaiMultVerde. Crede cu tărie că orice schimbare începe de la noi înșine. Prin Cercul Donatorilor Bruxelles și Romanian Diaspora Funding Network rămâne activă, chiar și de departe, în a face puțin bine pentru România.

Irina Zamfirescu (ActiveWatch)

Este din 2007 ani în sectorul non-guvernamental și de 13 activistă pentru drepturile omului. Zamfi este fiica uneia dintre câștigătoarele Galei CeRe. La rândul ei, la cea de-a treia ediție a Galei Premiilor Participării Publice, a primit premiul special din partea CeRe, faptă de vitejie pe care o folosește des pentru a vorbi despre ea. În afara activismelor, a primit titlul de Doctor în Sociologie cu o teză despre evacuări și locuire socială în București. Și asta pentru că agenda ei activistă din ultimii ani s-a concentrat pe locuirea pentru grupurile vulnerabile și înțelegerea serviciilor sociale ca suport pentru demnitate umană și în termeni de drepturile omului.

Ovidiu Vanghele ( Centrul de Investigații Media)

Și-a început cariera în 2002. A lucrat pentru agenția de presă Mediafax, înainte de a se alătura echipei de știri Pro TV în 2012, unde a colaborat și la produsul-premium al postului, “România, te iubesc”. În 2013 a înființat Centrul pentru Investigații Media (CIM), ONG pe care îl conduce de atunci. Între cele mai cunoscute investigații ale sale sunt cele care s-au concentrat pe abuzurile din instituțiile de sănătate mintală sau pe fraudele in cheltuirea banilor publici. A petrecut anul 2016 lucrând împreună cu Ana Poenariu (RISE Project) la serialul „Toți oamenii generalului”, o saga de investigație despre Gabriel Oprea. De asemenea, Ovidiu Vanghele a înființat și a condus echipa editorială a EurActiv România și a colaborat cu Factual (o inițiativă de verificare a faptelor Funky Citizens) și Ziare.com. Din 2017 coordonează Proiectul Să fie Lumină împreună cu Vlad Stoicescu, cu care produce în prezent „Judecata de Acum”, un podcast video săptămânal de actualitate românească. Predă jurnalism de investigație la Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării – Universitatea din București.

Tudor Chira (Cetățean )

Tudor este Marketing & Positive Impact Manager la Nhood, dezvoltator imobiliar de proiecte mixte și gestionează proiecte care impactează comunități în 14 orașe din România. Este și membru al Grupului Inițiativa Favorit, una dintre cele mai vechi inițiative civice din București și susține cauza protecției patrimoniului construit și a dezvoltării durabile.