În 2016, în plin scandal mediatic generat de moartea mai multor copii din județ, din cauza infectării cu bacteria E.coli, Direcția de Sănătate Publică Argeș (DSP Argeș) dormea și tăcea în post. În ciuda faptului că argeșenii se confruntau cu o situație de criză, autoritățile și instituțiile responsabile cu sănătatea publică nu se concentrau decât pe cazuri punctuale. Mai grav de atât, nu depuneau nici un efort să informeze populația asupra unor riscuri de sănătate publică, deși aveau informații culese din teren.
În luna mai 2016, Asociația Partener pentru Tine din comuna Merișani a încercat să afle dacă în spatele liniștii DSP Argeș se ascundeau vești proaste pentru comunitate. A fost nevoie de o cerere de informații de interes public pentru ca locuitorii din Merișani să afle că opt surse de apă din localitate
erau contaminate și nu erau recomandate nici măcar pentru consumul animal. Revolta cetățenilor din Merișani a fost cu atât mai mare cu cât nici DSP Argeș, nici primăria din localitate nu făcuseră publice aceste informații.
Pentru că timpul trecea în defavoarea locuitorilor care depindeau de acele surse de apă, membrii asociației au început o campanie intensivă de alertare a autorităților locale și centrale. Au trimis memorii către DSP Argeș, Ministerul Sănătății, Prefectura Argeș și primăria locală în care solicitau remedierea urgentă a situației.
Misiunea lor a fost îngreunată și de scepticismul specific perioadelor electorale, când orice inițiativă civică poate fi decredibilizată sau deturnată, dar membrii asociației nu s-au lăsat descurajați. Deși era campanie electorală pentru alegerile locale, au pus presiune pe consilierii locali să ia măsurile necesare pentru igienizarea surselor de apă.
Datorită mobilizării mai multor cetățeni și din alte zone ale țării, subiectul a ajuns pe agenda publică, iar autoritățile nu mai puteau ignora gravitatea situației. În primă fază, autoritățile au reverificat și curățat sursele de apă. Mai mult, întreaga rețea din satul Malul Vânăt a fost curățată cu această ocazie. De asemenea, școlile din comună au fost dotate cu dozatoare de apă pentru a reduce riscul de îmbolnăvire. Din cauza lipsei de transparență și de reacție, Primăria Merișani a fost amendată și obligată să informeze periodic locuitorii în legătură cu calitatea apei din localitate. Mecanismul de verificare și informare a populației a fost extins la nivelul întregului județ printr-un ordin dat de Prefectură.
Cazul Merișani, deși este o poveste de succes, este și un semnal de alarmă pentru țara noastră care este repetentă la capitolul infrastructură și utilități de bază. Tăcerea complice a autorităților poate avea efecte fatale pentru comunități, iar cetățenii trebuie să-și dezvolte reflexul de a pune întrebări atunci când se confruntă cu tăceri suspecte. Evident, rămâne valabil și îndemnul: Pentru o viață sănătoasă, beți minim doi litri de apă pe zi. Dacă se poate, apa să aibă analizele făcute la zi.
Le facem statuie oamenilor care nu s-au pierdut cu firea. Oamenilor care au reușit, fără pile și relații, să facă un oraș mai bun pentru ei și pentru toți ceilalți. Să oprească poluarea apelor, betonarea parcurilor și încălcarea legii chiar de autorități.